1913 ble det funnet en branngrav på Fiskevollen (Grøtgaarn) som innholdt sverd, spyd og øks som var ifra vikingtiden (900e.kr.). Den står utstilt på olsakssamling på U. I. O. D


Det har vært utøvet fiske i sjøen med garn siden middelalderen da man har dokumentasjon på dette (garnfløtt, lingarn) i fiskemuseet på Fiskevollen. Rendølene tok altså sjøen tidlig i bruk.


Området lå under området for Røros Kobberverk som drev med kobberproduksjon på Røros. Det trengtes da mye trekull og dette trevirket som da trengtes ble hugget i Sølendalsområdet. Skogen ble helt rasert! Så da Rendølene overtok området som en kongegave i 1798 var området snau hugget! Skogen ble utskiftet i 1847 men pga vanskelige driftsforhold, ble mesteparten av skogen solgt til Tryslingene på 1890 tallet. Men fisket i sjøen beholdt Rendølene selv.



Fiskevollen er Norges største og mest kjente innlandsfiskevær. Fisket her har lange og rike tradisjoner - vi vet at det ble fisket i Sølensjøen så tidlig som i vikingtida. Hovedfisket har tidligere vært røyefisket om høsten, som foregår i sørenden av sjøen. Nå er det likevel sik det tas mest av. De siste åra har fangsten av sik vært oppe i ca. 15 tonn. Mye av siken legges ned som rakfisk og selges over hele landet. Flere tonn leveres også til fiskemottaket på Elgå.


Opprinnelig var det 20 gardsbruk i Øvre Rendal som hadde hel lott i Sølensjøen. Noen av disse er seinere delt opp slik at det i dag er vel 40 lotteiere. Lotteierforeningen selger kort for fiske både med stang, oter og garn.


Fiskevollen ligger 30 kilometer fra Øvre Rendal. Turen dit går på grusvei, og dermed får du ro på deg til å stemme sinnet til høytid før du rusler inn på den vakre vollen. Her ligger gamle, lave tømmerhus tett i tett ned mot Sølensjøen, både båtnaust, kjell og fiskebuer.


Enkelte somre har Sølensjøen Lotteierforening arrangert "åpen dag" på Fiskevollen med salg av røkt fisk, underholdning m.m. Det har alltid vært et meget populært arrangement.